Schola Sarmenti

schola-sarmenti

Fondată în 1999, Schola Sarmenti produce cu dragoste și devotament vinuri remarcabile din soiuri autohtone precum Fiano, Negroamaro și Primitivo, o expresie autentică a prețiosului terroir din Salento. Crama se mândrește cu podgorii de excelență, unele situate foarte aproape de mare, cultivate biologic cu plante care ajung la 80 de ani.

Schola Sarmenti de la început și-a ales scopul, păstrând un vechi sistem de antrenare a viței de vie Alberello Pugliese. O alegere importantă, o tehnică atât de dificilă și atât de prețioasă care are nevoie doar de mâini puternice, experte și capabile pentru a crea vinuri de înaltă calitate și de mare prestigiu.

O declarație de calitate excelentă sunt premiile câștigate din întreaga lume. Medaliile de aur la Concours Mondial de Bruxelles, la Expovinia din Zurich și unele dintre evaluările superioare atribuite vinurilor din Puglia de către Wine Spectator și Robert Parker sunt doar câteva exemple.

În zona rurală din Salento, te poți plimba pe un pământ roșu, lacom de soare. Dincolo de zidurile de piatră uscată – sculpturi în piatră foarte detaliate indisolubil legate între ele – te pierzi într-o întindere frumoasă de podgorii, bogată în istorie – adevăratul suflet al Schola Sarmenti. Doar să privești întinderea generațiilor de viță de vie reprezintă o mare plăcere, de la cele tinere care oferă vinuri proaspete și ușor de băut până la cele de 80 de ani. Fiano, Negroamaro, Primitivo sunt soiurile noastre autohtone de viță de vie ale căror povești se întorc în timpuri imemorabile, expresie autentică a unui pământ iubitor, răsfățat de briza blândă a două mări.

Fiecare planta reprezintă o provocare care inflamează sufletul. De la plantele tinere puternice și luxuriante care oferă vinuri proaspete și fructate, la cele mai în vârstă, expresie a poveștilor de dragoste. În iunie, când soarele încălzește aerul, fermierii experți taie și subțiază ciorchinii de struguri, lăsând doar câțiva pe plante. Tăierea verde este o tehnică veche care sacrifică cantitatea pentru o calitate care va fi atât mândria tuturor eforturilor, cât și sufletul marilor noastre vinuri. Lucrăm cu pasiune și răbdare pentru a ne crește podgoriile într-un mod natural, fără a folosi îngrășăminte chimice sau paraziți, respectând ciclul natural al plantelor, precum și întreaga viață a pământului și a solului, pe care le hrănim cu drag doar cu îngrășăminte organice. Toate podgoriile noastre – de fapt – sunt cultivate cu metode ecologice; sunt înconjurate de gard viu și copaci, la doar un pas mic de mare, într-un mediu sănătos, natural.

Când strugurii sunt gata și soarele este încă jos, îi culegem cu pasiune și grijă. Luăm ciorchini „gata” unul câte unul, îi așezăm în lăzi mici aerisite și îi ducem la cramă, un loc magic unde tradiția îmbrățișează inovația. Datorită unei mese avansate de sortare, mâini cu experiență selectează doar cei mai buni struguri pe care cele mai inovatoare tehnologii îi transformă în vinuri de înaltă calitate, o adevărată expresie a unui terroir unic.

După o lucrare de restaurare precisă de 3 ani, Schola Sarmenti își deschide în cele din urmă porțile iubitorilor de vin – o clădire de vinuri de la mijlocul anilor 1800, abandonată de peste 50 de ani. Nu doar un vechi simbol al oenologiei Salento, ci și o piatră de temelie a tradiției noastre arhitecturale fiind readusă la frumusețea sa originală.

La crama, vizitatorii pot admira frumusețea uluitoare a bolților înstelate din piatră de tuf și piatră leccese. Îmbrățișarea dintre prezent și trecut își găsește expresia superioară în detaliile unice și palpitante. Coborând încet, un parfum intens vă încântă inima și abia așteptați să descoperi lumea noastră subterană. Un ultim pas și sunteți în sfârșit cufundați în lumea noastră a vinului – o pivniță de baricuri realizată din rezervoare vechi unde o temperatură ideală și un nivel constant de umiditate pe tot parcursul anului fac din aceasta locul perfect pentru învechirea vinurilor în butoaie mai întâi și pentru rafinarea vinurilor, și în sticle mai târziu. Un loc în care poți respira aerul din trecut, în timp ce parfumul lemnului și mirosul incitant al vinului îți oferă o pregustare a unor delicii perfecte.

Produse Schola Sarmenti

Accesul este interzis persoanelor cu varsta sub 18 ani.

Ai peste 18 ani?