Ronco Calino

ronco-calino-logo

Ronco Calino reprezintă o oază în Franciacorta. Un loc de refugiu aparte, unde sunetele și culorile naturii domină peisajul, unde timpul pare să încetinească și unde atenția minuțioasă și capacitatea de a aștepta sunt condițiile esențiale ce creează spumante cu personalități autentice, complexe, vibrante și luminoase, la fel de speciale ca locul in care sunt născute.

„Locul în care se odihnește inima” există, iar pentru Paolo Radici, industriaș pasionat de vin, inspirația a apărut când a vizitat magnifica reședință abandonată a lui Arturo Benedetti Michelangeli, genial pianist al secolului XX. Zece hectare de viță de vie ce înconjoară conacul, vii ce se întind într-o vale extraordinară. Aici a construit crama în secolul al XXI-lea, un complex elegant de vinificație în mijlocul viței de vie.

Cele zece hectare de vie in proprietate se bucură de un terroir divers, care sporește complexitatea vinurilor și de o expunere ideală a rândurilor de viță de vie, orientate spre nord și beneficiind astfel de briza din Lago d’Iseo. Rezultatul sunt struguri complet copți ce ofera musturi proaspete, crocante și vinuri cu potențial mare de maturare. În aceste condiții fericite, viticultura ecologică este o alegere firească, iar eforturile mai mari pe care le solicită agricultura organică sunt răsplătite pe măsură de recunoașterea impactului pozitiv pe care aceasta o are asupra asupra ecosistemului local.

Cele 10 hectare de podgorii ale lui Ronco Calino au fost certificate organic de la recolta din 2016. Întrucât structura geologică a văii este destul de diversă, plantarea podgoriilor a fost precedată de un studiu meticulos de zonare. Cercetările fiziologic-chimice asupra solurilor au fost completate și de analize senzoriale. Studiul de zonare a identificat șase cru-uri, iar pentru fiecare dintre ele experții au creat abordări de management viticole specifice sit-ului. Fiecare dintre parcele – Anfiteatro Nord-vest, Anfiteatro Sud-vest, Cima Caprioli, Sottobosco, Palazzo și Pozzo – reprezintă o micro-zonă unică, iar prioritatea agronomilor este de a înțelege caracterul și de a răspunde nevoilor fiecăruia. Din acest motiv, calendarul operațiunilor viticole se modifică în fiecare an, pentru fiecare parcelă de vie.

Expunerea lor orientată spre nord favorizează creșterea regulată a viței de vie și aciditatea crocantă în struguri pe tot parcursul sezonului. Un fapt interesant este că, pe lângă Chardonnay, și Erbamat, 25% din podgorii sunt plantate cu Pinot Noir, față de media din denominațiune de 15%. Acest procent ridicat reflectă dorința de a crea vinuri bine structurate, demne de maturare îndelungată, cu personalități complexe, multistratificate.

Paolo Radici a dorit ca cramele sale să fie ascunse în mijlocul podgoriilor, perfect integrate în peisajul rural extraordinar de frumos suspendat deasupra satelor Adro, Erbusco și Cazzago San Martino. Din camerele elegante dedicate ospitalității se coboară în crama subterană, unde predomină tehnologia, cu chillere, prese, cuve și butoaie mici. Fiecare detaliu din cramă este conceput pentru a ajuta vinificatorul în arta sa. Strugurii culeși manual sunt imediat raciți, astfel incat aromele lor sa rămână proaspete, crocante, de lunga durata. O presare blândă precede fermentația în rezervoare mici de oțel și butoaie de stejar. După îmbutelierea ce are loc în primăvară, începe lunga așteptare: Franciacorta de Ronco Calino se maturează pe drojdie cu cel puțin un an mai mult decât prevede Codul de producție Franciacorta. Dozajul este intotdeauna mic, sau chiar zero, astfel încât vinul să poată oferi adevărata personalitate, satisfacând chiar și cele mai pretențioase gusturi.

Produse Ronco Calino

Accesul este interzis persoanelor cu varsta sub 18 ani.

Ai peste 18 ani?