Ciacci Piccolomini d’Aragona

Ciacci Piccolomini d Aragona logo

Proprietatea are origini care datează din secolul al XVII-lea și încă își păstrează moștenirea istorică într-o clădire numită “Palazzo” (Palatul) care a fost construită de Fabivs de ‘Vecchis, episcopul de Montalcino și starețul Abației Sant’Antimo. După moartea Episcopului, Palatul și moșia din jur au fost scoase la licitație conform legii italiene privind proprietățile ecleziastice și la 16 septembrie 1868 au fost achiziționate de contesa Eva Bernini Cerretani. La 31 decembrie 1877, contesa Cerretani a vândut întreaga moșie familiei Ciacci din Castelnuovo dell’Abate. După căsătoria dintre contele Alberto Piccolomini d’Aragona, descendent direct al lui Enea Silvio Piccolomini (Papa Pius al II-lea) și Elda Ciacci, Palatul Episcopal a devenit Palatul Ciacci Piccolomini d’Aragona.

În 1985, contesa Elda Ciacci a lăsat moștenire întreaga proprietate lui Giuseppe Bianchini, fermier al moșiei de mulți ani, aplicând o filozofie de producție complet nouă și de prim-plan pentru acea perioadă, crescând cantitatea, calitatea vinurilor și deschizând exportul în întreaga lume. Giuseppe, din nefericire a murit în februarie 2004 și a lăsat afacerea fiului și fiicei sale, Paolo și Lucia.

Întreaga proprietate, care se întinde pe 220 de hectare, dintre care 55,5 în viță de vie și 40 în plantații de măslini, are toate caracteristicile tipice peisajului toscan, împodobit cu dealuri, pășuni și păduri cu culori de neuitat. Așezat intre dealul Arna si raul Orcia la sud-est, oferă o panorama unica cu conturul frumos al Muntelui Amiata in fundal. Vigna Ferraiole, Vigna Egle, Vigna Contessa și Vigna Colombaio sunt doar câteva dintre cele mai importante viță de vie din Sangiovese Grosso. Textura solului este granulație medie cu niveluri bune de marnă și șist. Clona Sangiovese Grosso este selectată dintre cele mai bătrâne viță de vie ale proprietății, deosebit de reprezentativ pentru zona Montalcino, ce oferă calitate chiar și în recoltele dificile. Via „Pianrosso” se întinde pe 11,69 hectare cu sol de granulație medie cu niveluri bune de marna, datând din perioada eocenului. Altitudinea acestei podgorii mari variază de la 240 la 360 de metri deasupra nivelului mării.

Ciacci Piccolomini d’Aragona deține două crame: crama istorică, dedicată învechirii îndelungate a celor mai prestigioase vinuri situată la subsolul Palatului Ciacci Piccolomini d’Aragona din secolul al XVII-lea. Noua cramă, lângă satul Castelnuovo dell’Abate, acum sediul proprietății, cu instalații de fermentare, învechire, rafinare și depozitare.

Palatul a fost ridicat în secolul al XVII-lea de către Episcopul Montalcino Fabivs de ‘Vecchis, starețul Abației S. Antimo, Conte Palatino și Consilier Imperial. În 1985, Giuseppe Bianchini și familia sa decid să își stabilească reședința la Palatul care devine sediul Ciacci Piccolomini d’Aragona. Cu determinare și mândrie, menține tradițiile și cultura care fac parte integrantă din proprietate. Pivnița subterană din Palazzo este memoria istorică a cramei, capabilă să evoce tradiția din totdeauna vizitatorilor și păstrează cele mai vechi recolte, fiind incă posibil de vizitat cu rezervare. Crama Molinello este o clădire complet subterană, dezvoltată pentru a beneficia de o temperatură optimă și naturală. Depășește 2500 de metri pătrați. A fost concepută și proiectată de Giuseppe Bianchini și ridicată la sfârșitul anilor 90, devenind acum sediul proprietății, unde au loc procesele de vinificație. Pivnița este prevăzută cu cele mai bune echipamente oenologice care permit un mix perfect intre modernitate si tradiție. Prima fermentație are loc în cuve de inox cu temperatură controlată. Apoi, într-o pivniță de învechire sugestivă, inima cramei, multe butoaie de stejar slavon, de la 7,5 la 75 Hl, păstrează vinurile  Rosso și Brunello di Montalcino pentru mulți ani, dând eleganță și arome tipice. După procesul de învechire în stejar, o linie tehnologică de îmbuteliere și etichetare încheie întregul proces.

Produse Ciacci Piccolomini d’Aragona

Accesul este interzis persoanelor cu varsta sub 18 ani.

Ai peste 18 ani?