Jean-Max Roger

jean-max-roger

Familia Roger provine dintr-un lung șir de viticultori din satul Bué. Prima mențiune scrisă a numelui datează din secolul al XVII-lea. Până în anii 1960, generație după generație practica agricultura mixtă și creșterea animalelor – soțul avea grijă de viță de vie, în timp ce soția avea grijă de capre. Jean-Max Roger a preluat cele 4 hectare de viță de vie pe care părinții săi i le lăsaseră la începutul anilor 1970. Împreună cu soția sa, Nicole, s-au concentrat asupra podgoriilor și au dezvoltat proprietatea pentru a deveni ceea ce este astăzi. Era firesc ca ei să transmită fiilor lor dragostea pentru vin și pentru terroir. În 2004, după diverse experiențe în Franța și în străinătate, Thibault și Etienne s-au alăturat tatălui lor la proprietatea familiei. Astăzi, Thibault și Etienne continuă să definească identitatea proprietății. O echipă complementară, ei perpetuează know-how-ul și tehnicile familiei pe care le perfecționează an după an.

Proprietatea se întinde azi pe o suprafață de 34 ha, dintre care 28 ha poartă denumirea Sancerre și 6 ha de Menetou-Salon. Cele peste patruzeci de parcele oferă o diversitate excepțională de expunere, panta și profile de sol, dispersate printre cele mai renumite trei terroir-uri ale regiunii. Această diversitate, combinată cu expertiza în vinificație, permite fiecăruia dintre vinuri să exprime toată unicitatea terroir-ului lor prin structura, eleganța și finețea lor.

Podgoriile sunt gestionate conform tradiției viticole regionale – vita de vie fiind plantată cu cu o densitate de 7.000 până la 8.000 de vii la hectar, folosindu-se îngrășăminte fie organice, fie pe bază de compost de grajd.

Crama este situată în inima satului Bué, cu clădirile ce au evoluat odată cu dezvoltarea proprietății. Cele mai vechi structuri datează de la începutul secolului al XVII-lea. Pe măsură ce suprafața podgoriilor a crescut, clădirile au fost extinse pentru a găzdui echipamente moderne. Cea mai recentă renovare a permis reorganizarea cramei și, în special, îmbunătățirea condițiilor de recepție a strugurilor. Imediat ce strugurii sunt recoltați, aceștia sunt transferați fără intervenție mecanică la teascuri unde sunt imediat presați pentru a minimiza timpul dintre recoltare și presare. După 48 până la 72 de ore de repaus, mustul este decantat și pus la fermentat în rezervoare. Drojdiile indigene asigură prima parte a fermentației și aduc o mare complexitate aromatică, în special florală. Drojdiile selecționate asigură sfârșitul fermentației pentru a păstra puritatea aromatică. Maturarea prelungită pe drojdia totală aduce complexitate și structură, păstrând în același timp fructuozitatea și prospețimea vinului.

Produse Jean-Max Roger