Domaine Pithon-Paillé

Pithon Paille
Jo Pithon este o figură legendară în Anjou. Prin Chenin-urile lui de o calitate extraordinară, a făcut ca vinurile albe seci din Valea Loarei și cele mai puțin știute din apelațiunea Anjou, două zone cunoscute mai ales datorită vinurilor dulci, să intre în atenția consumatorilor din lumea întreagă. Producția de vinuri seci, astăzi o practică obișnuită, a fost deosebit de inovativă în ultimele două decade ale secolului XX. Totodată, el a promovat viticultura organică, folosirea drojdiilor indigene, evitarea șaptalizării și acidificării, precum și practica burgundă a selecției parcelare și a maturării la butoi. La faima sa contribuie și vinurile roșii produse din Grolleau și Cabernet Franc. Născut într-o familie de viticultori din Anjou, Jo și-a înființat primul domeniu în 1978, la doar 22 de ani, în St Lambert du Lattay. Mai târziu, în 2008, s-a asociat cu fiul soției sale, Joseph Paillé și, astfel, a luat naștere Domaine Pithon-Paillé format din 13 ha de vie certificată organic. Parcelele sunt situate în Saint-Lambert du Lattay (Bonnes Blanches), Saint-Aubin de Luigné (La Fresnaye), Beaulieu sur Layon (Coteau des Treilles), Rochefort sur Loire (Quarts de Chaume) și Savennières. Pentru a-și completa gama, cei doi au cumpărat struguri de la alți viticultori certificați organic, putând, în acest fel, să producă și vinuri din Anjou, Crémant de Loire, Chinon, Bourgueil, Saumur-Champigny. Devenit, între timp, o figură legendară a locului și răsplătit cu titlul de ”Oenolog al anului” de prestigioasa publicație Revue des Vins de France, Jo Pithon și-a urmat cu consecvență crezul- ”dacă vrei să folosești cuvântul ”terroir” pentru a-ți descrie vinul, trebuie ca pământul tău să fie viu, iar, pentru aceasta, minum pe care-l poți face este să-l cultivi organic”. El a continuat să producă vinuri din ce în ce mai vibrante, mai elegante și mai luminoase până în 2018 când decide, datorită vârstei, să vândă domeniul omului de afaceri Ivan Massonnat, oenofil ambițios și mare iubitor al Coteau des Treilles. Redenumit ”Domaine Belargus” după numele unui fluture albastru de o frumusețe unică și locuitor emblematic al locului, domeniul este acum dedicat în întregime Chenin-ului Blanc. Ivan Massonnat continuă să beneficieze de sfaturile lui Jo și a hotărât să-i păstreze, în semn de respect, brandurile cu care se identifică: Grololo, Mozaïque sau Brut de Chenin. Decis să scrie un nou capitol al vinului de Anjou, Massonnat s-a înconjurat de tinere talente precum oenologul Adrien Moreau, considerat o nouă stea în ascensiune și directorul tehnic Amaury Chartier. Viitorul vinului de Anjou pare a fi pe mâini bune!

Produse Domaine Pithon-Paillé