Calmel & Joseph

Calmel & Joseph logo

Domaine Calmel & Joseph este o fostă fermă, tipică Languedoc-ului, menționată pentru prima dată într-un act de proprietate din 26 iulie 1577 aparținând nobilului Jehan de Calmès, Domnul Saint Jullia. De-a lungul istoriei sale, a fost cunoscut sub mai multe nume diferite, inclusiv Borde Neuve și La Madone. Domeniul se află într-o poziție geografică remarcabilă în pragul Val de Dagne, la poalele muntelui Alaric și Hautes Corbières, în inima a 160 de hectare neîntrerupte, și dispune de un total de 200 de ha. La altitudini cuprinse între 240 și 300 de metri, parcelele cultivate sunt înconjurate de păduri bogate și diversificate de pini, fag, stejar, frasin, plop, chiparos și tufă mediteraneană sălbatică parfumată de ienupăr, cimbru, lavandă și dafin. Dealurile și văile compuse în principal din argilă nisipoasă și cretă cu aflorimente de rocă calcaroasă permit fiecărui tip de vegetație să-și găsească locul și orientarea ideală. Proprietatea este un amestec complex de influențe geologice și climatice la confluența terenurilor Corbières, Limoux, Malpère, Cabardès și Minervois. Clima este tipic mediteraneană, cu ceață ce se formează datorită apropierii de dealurile Alaric, ceea ce face ca temperaturile să fie în general mai scăzute și precipitațiile mai mari decât în sectoarele aflate la doar câțiva kilometri distanță.

Înființată în 1995, Calmel & Joseph este o casă de negocianți specializată în vinuri Languedoc-Roussillon de la cultivatori privați din întreaga regiune. De-a lungul anilor, au construit relații personale strânse cu un număr mare de cultivatori din toate apelațiunile. Convinși de potențialul extraordinar al acestei regiuni, oenologul Laurent Calmel și Jerome Joseph lucrează împreună la vinificarea, asamblarea și maturarea vinurilor cu scopul comun de a demonstra calitatea puțin cunoscută, dar unică, a acestor terroir-uri mediteraneene. Pe lângă dorința de a produce vinuri de înaltă calitate, în concordanță cu terroir-urile lor, se angajează să producă vinuri care să reflecte convingerile și experiența proprie.

Fără toate certificările necesare, practicile viticole și de vinificare sunt naturale și ecologice. Gama Joseph & Calmel provine dintr-o selecție riguroasă de podgorii, cu un accent deosebit pe terroir-uri foarte răcoroase (adesea chiar la marginea zonelor viticole). Strugurii sunt culesi (manual) când sunt perfect copți. Preferă vinificarea ușoară in dauna extracției agresive. Asamblarea atentă armonizează echilibrul soiurilor locale. Vinurile sunt maturate cu răbdare și natural până la îmbuteliere care păstrează echilibrele și aromele originale. La Calmel & Joseph, conceptul de prospețime este de bază. Fiind situat într-o regiune mediteraneană și deci fierbinte, caută terroir-uri cât mai răcoroase, adesea găsite la marginea zonelor viticole de la poalele munților. Odată ce au hotărât asupra terenului, sunt alese parcele de viță de vie care să fie lucrate cât mai natural, pentru că din aceste podgorii se produc vinuri cu cea mai mare complexitate, dar mai ales cu cea mai puternică personalitate. Data recoltării este foarte importantă în procesul de vinificare deoarece determină echilibrul viitor al vinului. Se dorește conservarea acidității deoarece aceasta este coloana vertebrală a viitorului vin, dar se respectă totuși maturitatea organoleptică a strugurilor. Odată ce sosește data stabilită de recoltare, strugurii sunt culeși manual, desciorchinați și sortați. Unele dintre vinuri sunt fermentate natural cu drojdii indigene, altele folosesc drojdii de cultură. Temperaturile sunt controlate pentru a păstra aromele fructate și prospețimea maximă, respectând în același timp caracteristicile tipice ale soiului de struguri. Fermentația malolactică are loc în cuve după fermentația alcoolică. Vinul este apoi transferat în rezervoare pentru învechirea tradițională, iar vinurile de top intră în butoaie.

Asamblarea este apoi probabil cea mai dificilă parte a procesului de vinificație. Trebuie respectată personalitatea terenului, echilibrul actual al vinurilor, precum și potențialul de maturare viitor al vinului. Pentru a face acest lucru, sunt necesare atât experiență, cât și obiectivitate pentru a intelectualiza sau imagina vinul înainte de a fi cupajat, deoarece vinurile de bază pentru cupajele noastre se schimbă în fiecare an. Cu mostre se lucrează prin degustare, soi de struguri cu soi, cuvă cu cuvă, butoi cu butoi. Odată ce asamblarea este finalizată „în teorie”, se realizează în practică. Se degustă din nou vinul după câteva săptămâni pentru a-l rafina mai mult, dacă este necesar, înainte de îmbuteliere.

Produse Calmel & Joseph

Accesul este interzis persoanelor cu varsta sub 18 ani.

Ai peste 18 ani?